fredag den 19. oktober 2007

Kobbertøj

At fremstille anvendeligt tøj af rent kobber er ikke nogen let opgave og netop derfor har kobbertøj altid stået som en uløst udfordring for skræddere verden over. Mange forsøg er blevet gjort, mange meter kobber er blevet valset, klippet, loddet, nittet og samlet med hængsler og øskner, men endnu er det ikke lykkes at lave brugbart tøj af dette fascinerende materiale. Ja, hvem ville dog ikke føre sig modigt frem i selskaber, hvis man bar den smukkeste irgrønne kobberskjorte? Man ville hilse på folk ved at lette på sin skinnende blanke kobberhat og gå selvsikkert forbi iført sine bemærkelsesværdige kobbersko. Eller passere yndefuldt i sin fine kobberkjole.

Men indtil videre forbliver kobbertøj på tegnebordet, her kan du se de kendte ulemper:

Varme
Kobber har, næstefter sølv, den højeste varmeledningsevne blandt metallerne og derfor ville tøj af rent kobber, udsat for direkte sol, blive opvarmet så meget, at personen der bærer tøjet, risikerer svære forbrændinger.

Kulde
Ligeledes ville kobbers høje varmeledningsevne nedkøle legemet betragteligt, fx i en hård kold blæst. Man ville derfor risikere forfrysninger og i værste fald koldbrand, hvis man bærer kobbertøj under disse forhold. Kobbertøj er derfor helt uegnet som termotøj.

Lugt og misfavning
Kobber har let ved at irre, særligt hvis det kommer i kontakt med sved fra kroppen og det kommer derfor til at lugte stærkt af metal og kan give grønlige afsmitninger på huden.

Vægt
Kobber er væsentlig tungere end almindeligt tøjstof og et komplet sæt kobbertøj ville veje omkring 15-20 kilo. Det ville derfor være en ret krævende opgave at være iført kobbertøj i længere tid.

Sidder dårligt
Kobber er væsentligt mindre smidigt end tøjstof og derfor vil det have en tendens til at skære i huden de steder det hviler på kroppen og med kobbers høje vægt, er det derfor uegnet til tøj man skal bære i længere tid ad gangen.

Ingen transpiration
Kobber er ikke et porøst materiale, hvorfor man ikke kan svede igennem det og derfor vil sveden ophobes under kobbertøj, hvilket dels er upraktisk, men det vil også fremskynde irringen af kobberet.

Usundt
At have store arealer kobber direkte på huden i længere tid ad gangen, kan ikke anbefales, så derfor kan kobber ikke betragtes som et velegnet materiale til hverdags- eller selskabstøj.

Dyrt
Til slut kan nævnes at rent kobber er ret bekosteligt og forarbejdningen af det er omstændigt og tidskrævende, hvilket gør kobbertøj uforholdsmæssigt dyrt.

Ingen kommentarer:

Om mig

Jeg er født på Frederiksberg 1966 af min mor. Nu bor jeg bare på Vesterbro. Jeg bærer briller.